Svjetski Dan Cerebralne Paralize Sisak

Svjetski dan cerebralne paralize

SISAK – Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se 6.listopada, ove godine uz poruku „Ja sam ovdje“. Prema podacima iz Registra osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj od cerebralne paralize boluje više od pet tisuća osoba, od čega gotovo 1800 djece staro do 19 godina.

Svjetski dan cerebralne paralize šetnjom ulicama Siska obilježila je i Udruga osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom grada Siska. Predsjednik ove Udruge Dren Dobrenić je istaknuo kako su zelenim majicama koje su nosili, željeli ukazati na probleme s kojima se svakodnevno susreću.

„Cerebralna paraliza nije bolest, to je stanje. Imamo problematiku što se tiče osoba s cerebralnom paralizom kada dođu na komisiju ili za povjerenstvo za rehabilitaciju, neke osobe s cerebralnom paralizom nisu dobile rehabilitaciju po pet ili deset godina. Ako osoba s cerebralnom paralizom ne ide redovito na rehabilitaciju, njihovo zdravstveno stanje se pogoršava, odnosno mišići atrofiraju, osoba se sve teže kreće“, rekao je Dobrenić.

Dodaje kako na području naše županije ima 940 oboljelih od cerebralne paralize. Zahvalio se Sisačko-moslavačkoj županiji na podršci u radu udruge. „Mi smo jedina županija koja ima besplatan prijevoz za osobe s invaliditetom doktoru i na rehabilitaciju. Meni je žao što nitko od lokalne vlasti ili gradonačelnica, zamjenici gradonačelnice, nitko se nije htio odazvati, nije se pojavio u našoj šetnji da obilježe s nama Svjetski dan cerebralne paralize. S time je aktualna vlast u gradu pokazala koliko drži do udruge“, dodaje Dobrenić i ističe kako su u ovoj godini od Grada Siska dobili 30 tisuća kuna manje financijskih sredstava za svoj rad.

Akciju je zato podržao zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak. „U našem društvu žive osobe koje boluju od ove teške, neizlječive bolesti. Na području naše županije 930 je oboljelih od cerebralne paralize. Sisačko-moslavačka županija ostvaruje dobru suradnju s udrugama iz područja zdravstva, socijalne skrbi, ostvarujemo jako dobru suradnju s organizatorom današnjeg događaja, kojima pomažemo u nekoliko projekata, sudjelujemo u projektu prijevoza osoba s invaliditetom, isto tako pomažemo članicama i članove ove udruge da se druže na njihovim manifestacijama“, rekao je Celjak.

Svjetski dan cerebralne paralize je prilika da se ukaže na potrebu osigurana jednakih prava za osobe s cerebralnom paralizom, na dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga te nastojanja da im se osigura bolja kvaliteta života, obrazovanja i zapošljavanja.