Slika Za Naslovnicu Kampanja Za Inkluzivno Djelovanje

PROJEKT “IzaZOVI u krizi”- KAMPANJA ZA INKLUZIVNO DJELOVANJE U KRIZNIM SITUACIJAMA

U okviru projekta IzaZOVI u krizi, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske s Udrugom osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom Grada Siska i ostalim partnerskim udrugama pokreću Kampanju za inkluzivno djelovanje u kriznim situacijama “Svi za sve” kojom želi osvijestiti društvenu zajednicu o potrebama osoba s invaliditetom i važnosti dobrosusjedske pomoći u kriznim situacijama te potaknuti organizacije civilnog društva, volontere i građane na  solidarnost i spremnost na pružanje pomoći susjedima s invaliditetom u kriznim situacijama.

U nastavku Priopćenje upućeno medijima kojem su priloženi letak o načinima postupanja prema osobama s invaliditetom i letak o Timovima za krizne situacije.

KAMPANJA ZA INKLUZIVNO DJELOVANJE U KRIZNIM SITUACIJAMA – “Svi za sve”

Osobe s invaliditetom posebno su ranjive tijekom kriznih situacija, neovisno o tome jesu li uzrokovane prirodnim katastrofama, sukobima ili drugim izazovima. U takvim situacijama, uz postupanje službi koje djeluju u kriznim situacijama, od posebnog značaja su solidarnost i dobrosusjedska pomoć građana koje mogu postati temeljni stupovi podrške najranjivijima u našem društvu iz razloga što se nalaze u neposrednoj blizini ugroženih. Svi mi imamo moralnu odgovornost i priliku pokazati svoju humanost kroz podršku onima koji se suočavaju s dodatnim izazovima zbog invaliditeta.

Osobe s invaliditetom u kriznim situacijama suočavaju se s izazovima kao što su: otežan pristup hitnih službi zbog arhitektonskih barijera, nedostatka prilagođene opreme i otežane komunikacije; potrebe za specifičnom podrškom i korištenjem pomagala, dostupnost lijekova; postupci evakuacije te smještaj u skloništima koja bi trebala biti prilagođena njihovim potrebama. Stoga pozivamo donositelje odluka na usvajanje planova djelovanja u kriznim situacijama koji uključuju specifične potrebe osoba s različitim vrstama invaliditeta prilikom postupanja, evakuacije i smještaja.

Naglašavamo da dobrosusjedski odnosi u kriznim situacijama mogu biti važniji čak i od djelovanja nadležnih službi jer pružanje pomoći može započeti odmah i imati ključnu ulogu za sigurnost osobe s invaliditetom tijekom krizne situacije. Dobrosusjedski odnosi podrazumijevaju i razgovore koje je potrebno unaprijed provesti o planovima za krizne situacije u koje se uključuje i pomoć osobi u pripremi hitnih brojeva i kontakata, pripremi njihovog doma za krizne situacije i pakiranje osnovnih potrepština u torbu te planiranje eventualne evakuacije. Emocionalna podrška može biti jednako važna kao i fizička kako bi se smanjili stres i tjeskoba. U djelovanju dobrosusjedske pomoći poželjno je upoznati se sa širom mrežom podrške koju čine organizacije civilnog društva i volonteri koji mogu pružiti podršku osobama s invaliditetom. Ta vrsta susjedstva i međusobne podrške doprinosi jačanju zajednice i osigurava da nitko nije zanemaren tijekom kriznih situacija što je i cilj ove Kampanje za djelovanje prije, tijekom i nakon kriznih situacija. Inkluzivno djelovanje „Svi za sve“ u kriznim situacijama doprinosi solidarnosti, otpornosti i  održivosti zajednice i primjeni sintagme „Nitko ne smije biti izostavljen“ kojom Ujedinjeni narodi zahtijevaju od svih zajednica solidarno postupanje u okviru Programa održivog razvoja do 2030.

Društvena zajednica treba snažnije potaknuti djelovanje organizacija civilnog društva, volontera i građana organizirajući im programe obuke o pružanju podrške i načinima komunikacije s osobama s invaliditetom tijekom kriznih situacija. Uz to, neophodne su i edukacije o solidarnosti i dobrosusjedskoj pomoći čime se podiže građanska svijest  o potrebama susjeda s invaliditetom i spremnost za pružanje pomoći u kriznim situacijama.

Krizne situacije su onaj trenutak kada kao zajednica možemo pokazati svoju humanost i solidarnost. Pružimo podršku onima kojima je najpotrebnija, gradeći društvo koje je osjetljivo na potrebe svih svojih članova. Ujedinjeni, možemo pružiti sigurnost i podršku osobama s invaliditetom tijekom najizazovnijih trenutaka.

POVEZNICA LETAK “Krizne situacije i osobe s invaliditetom

POVEZNICA LETAK “Inkluzivno djelovanje u kriznim situacijama”

Projekt

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.